کشور عراق یکی از کشورهای همسایه ایران است که بعد از رژیم صدام حسین، روابط تجاری خوبی را با ایران برقرار کرده است. پایتخت این کشور بغداد است و به طور کلی آب و هوایی گرمسیری دارد. در طول زمانهای مختلف، انواع فرهنگها و ادیان در کشور عراق جای گرفتهاند، اما اکثریت ساکنین عراق را اعراب سنی، اعراب شیعه و کردها تشکیل میدهند. در میان کشورهای همسایه، بیشترین مرز مشترک ایران با کشور عراق است، همین موضوع، عراق را به یکی از شرکای تجاری ایران برای ارسال کالا تبدیل کرده است و تجار و بازرگانان بسیاری به دنبال صادرات به عراق هستند.
دولت ایران نیز، از ارسال کالا بسیار حمایت کرده و شرایط خوب و راحتی را برای ارسال کالاهای ایرانی به کشورهای همسایه فراهم کرده است. اما بهتر است بدانید که قبل از هر اقدامی برای صادرات به عراق، باید از قوانین صادرات کالا به عراق به طور کامل مطلع بوده و مراحل کار را بشناسید تا در روند کار دچار مشکل نشوید.
آمارهای صادرات به عراق
بهطوریکه حدود 24 درصد از صادرات کشورهای مختلف جهان به عراق، به صادرات ایران به عراق تعلق دارد! کشور عراق یکی از مهمترین کشورهای همسایه ایران برای صادرات کالاهای ایرانی میباشد. حمل و نقل زمینی با هزینه کم و در دسترس و همچنین شرایط نامناسب کشور عراق، این امکان را برای بازرگانان ایرانی فراهم کرده است تا سود قابل توجهی از ارسال کالاهای ایرانی به عراق کسب کنند.
آمارها نشان میدهند که تقریباً 68 درصد از کالاهای صادراتی به عراق، شامل کالاهای واسطهای، 28 درصد کالاهای مصرفی و 4 درصد کالاهای سرمایهای میباشد. البته ایران در زمینه ارسال کالا به عراق رقبایی نیز دارد که مهمترین آنها کشورهای هند، ترکیه، چین، اردن، امارات و آمریکا هستند.
قوانین صادرات به عراق چگونه است؟
مانند تمامی کشورهای دنیا، ارسال کالا به عراق نیز شامل قوانینی است که باید از پیش از آنها آگاه بوده و اطلاعات به روزی داشته باشید. در این قسمت برخی از مهمترین قوانین صادرات به عراق شرح داده شده است.
- قبل از شروع پروسه ارسال کالا به عراق، باید با شریک تجاری و یا مشتری خود در عراق قراردادی نوشته و تمامی شرایط و بندها را به طور واضح مشخص کنید.
- باید یک استراتژی بسیار خوب برای بازاریابی در کشور عراق و فروش محصول صادراتی خود داشته باشید در غیر این صورت در فروش کالا با مشکل مواجه خواهید شد. باید بازار کالای مورد نظر خود در عراق را شناخته و در مورد رقبای خود در این بازار تحقیق کنید.
- برای ارسال کالا به عراق به برخی مجوزها نیاز دارید که این مجوزها میتوانند برای کالاهای مختلف، متفاوت باشند، لذا شما باید مجوزهای کالای موردنظر خود را بشناسید و قبل از اقدام به صادرات آنها، مجوزهای موردنیاز را از سازمان دولتی مربوطه دریافت نمایید. یکی از مجوزهایی که برای ارسال کالا به عراق برای تمامی کالاها مورد نیاز است، مجوز گواهی مبدأ است، بدون این مدرک، شما امکان ترخیص کالا در گمرکات عراق را نخواهید داشت.
- بسته بندی کالای مورد نظر شما باید دارای استانداردهای مورد نیاز باشد. همچنین ضروری است که نوشتههای روی بسته بندی به زبان انگلیسی و عربی چاپ شود. توجه داشته باشید که بسته بندی کالا میتواند یکی از تأثیرگذارترین فاکتورها در فروش کالای شما باشد، بنابراین در این مورد دقت کافی را به خرج دهید تا کالای خود را به یک کالای رقابتی در بازارهای کشور عراق تبدیل کنید.
- توجه داشته باشید که کالای صادراتی باید کیفیت و استانداردهای لازم و ضروری برای امر صادرات را دارا باشد.
- یکی دیگر از عوامل مهم درارسال کالا به عراق، قیمت گذاری اصولی و مناسب است. سعی کنید قیمتهایی را بر روی کالای خود بگذارید که در مقایسه با کالاهای دیگر کشورها رقابتی باشد و شانس فروش کالا را افزایش دهد. همچنین برای فروش کالاهای خود حتماً باید فاکتور صادر شود.
- شما میتوانید، با توجه به نوع کالا، بسته بندی آن و هزینههای حمل، از روشهای مختلفی برای حمل کالاهای خود به عراق استفاده کنید. اما همان طور که گفته شد، از آن جایی که عراق وسیعترین مرز خاکی را با ایران دارد، معمولاً روش زمینی بهترین و کمهزینهترین روش حمل کالا به عراق است. دقت کنید که کالا به شکل استانداردی بسته بندی شود و وسیله حمل نیز شرایط مناسبی را داشته باشد تا از احتمال آسیب دیدگی کالا در طول مسیر کاسته شود.
-
چند نکته کلیدی فرهنگی در مذاکرات با عراقیها
- با طرف عراقی روی میز مذاکره دست دهید.
- ارتباط چشمی را با طرف مقابل حفظ کنید.
- آنها را با عنوان یا عنوان بهعلاوه نام خانوادگی صدا کنید.
- اگر مهمان طرف عراقی بودید و به شما چای تعارف شد چایی را رد نکنید.
- عراقیها فرهنگ چانهزنی دارند در فرایند صادرات این نکته را مدنظر داشته باشید.
- عراقیها کمی با تأخیر بر سر قرار میرسند سعی کنید در این مورد خونسرد باشید (هرچقدر درمورد وقتشناسی بودن حساس هستید حساسیت خود را کنار بگذارید.
- عراقیها کالای بیکیفیت قبول نمیکنند باید این نکته را مدنظر داشته باشید که پیش از صادرات به عراق درمورد استانداردهای کالاهای صادراتی به این کشور تحقیقات لازم را انجام دهید.
چگونه در عراق مشتری پیدا کنیم؟
پیداکردن مشتری در کشور عراق یکی از بزرگترین چالشهایی است که تجار برای صادرات کالا به عراق با آن روبهرو میشود. برای یافتن شریک تجاری در این کشور روشهای متفاوتی پیش روی شماست که در ادامه با برخی از این روشها آشنا میشویم.
کمکگرفتن از شرکتهای بازرگانی: یکی از بهترین راهحلها برای پیداکردن شرکای تجاری در عراق است. چنین شرکتهایی بهخوبی تجار سرشناس و شرکتهای معتبر بازرگانی در عراق را میشناسند و از طریق این شرکتها بهراحتی میتوانید با تجار بزرگ و سرشناس این کشور ارتباط بگیرید.
شرکت در نمایشگاههای بین المللی معتبر: یکی از راههای مشتری پیدا کردن شرکت و معرفی محصولات و خدمات است که از طریق آن میتوانید شرکای تجاری خود را پیدا کنید.
کمک گرفتن از سایتها و ابزارها: از سادهترین روشها برای پیدا کردن مشتری خارجی استفاده از سایتهایی از جمله ترید مپ، گلوبال سورس، سایت کتاب زرد عراق و غیره یکی از دیگر روشهای کاربردی برای شناسایی مشتری در این کشور است.
جستجو در گوگل و گوگلمپ: روش کاربردی و ساده از دیگر روشها برای شناسایی مشتری در این کشور است.
بهترین و پرسودترین کالاها برای صادرات به عراق کدام است؟
در هر کشور با توجه شرایط اقتصادی و سیاسی که دارد صادرات برخی از کالاها سودآوری بیشتری دارد. البته این موضوع به این معنی نیست که این کالاها برای همیشه سودآور هستند و ممکن است، در برههای از زمان و باتوجهبه وضعیت کشور سودآوری خوبی داشته باشند. همچنین، در کشور عراق نیز باتوجهبه جنگ و ازبینرفتن زیرساختها صادرات برخی از کالاها سودآوری بیشتری در مقایسه با دیگر کالاها دارد. در ادامه برخی از بهترین و پرسودترین انواع کالای صادراتی به عراق را معرفی میکنیم.
- محصولات و مواد پلاستیکی
- صادرات مصلح ساختمانی
- ماشین آلات و تجهیزات مرتبط با آن
- صادرات چرم و محصولات چرمی از قبیل کیف و کفش
- صادرات چوب و محصولات چوبی از قبیل مبل، تختخواب، کمد و غیره
- قطعات خودرو و لوازم جانبی
- صادرات محصولات کشاورزی
- صادرات خشکبار
- صادرات انواع شیرینی
- صادرات محصولات دامی مانند روغنهای حیوانی و نباتی و سایر فراوردههای لبنی
- دارو و تجهیزات پزشکی
- صادرات لوازم خانگی
- فلزات گرانبها
- صادرات غذاهای آماده وکنسرو شده
- صادرات پارچه و سایر منسوجات
- تجهیزات الکترونیکی و لوازم جانبی مرتبط با آن
- صادرات فرش
- صادرات ادویه
- صادرات انواع پوشاک
- مواد شوینده و بهداشتی
بر اساس آمار و بررسیها کالاهای واسطهای حدود 68 درصد از کالاهای صادراتی به عراق را تشکیل میدهند، کالاهای مصرفی و سرمایهای نیز به ترتیب نزدیک به 28 و 4 درصد را به خود اختصاص دادهاند.
قوانین گمرکی عراق
عراق بیش از ۱۹ پایانه گمرکی دارد که در این میان پایانههای زاخو و ابراهیم خلیل از امکانات بهتری برخوردارند. طبق قوانین صادراتی؛ تمامی اقلام صادراتی باید به لحاظ کیفیت و استاندارد در شرایط مطلوبی باشند. همچنین صادرکنندگان کالاها باید نسبت به درج برچسب لاتین و عربی دقت داشته باشند. بر اساس قوانین گمرکی عراق، درج توضیحات و تاریخ کالا به زبان فارسی روی محصولات ممنوع است و در صورت مشاهده این امر کالا به ایران بازگردانده میشود
مرزها و گمرکات رسمی عراق
- تمرچین(پیرانشهر)
- پرویز خان(قصرشیرین)
- مرز خسروی(قصرشیرین)
- مرز اروندکنار(خوزستان)
- مرز شلمچه(خوزستان)
- مرز مهران(ایلام)
- مرز بازرگان(آذربایجان)
- باشماق(مریوان)
- مرز شیخ صله(کرمانشاه)
- مرز حاج عمران(کردستان)
تعرفه صادرات به عراق
نکاتی درباره تعرفه صادرات به عراق وجود دارد که در مورد بقیه کشورها صدق نمیکند؛ پس بهتر است با این مسائل آشنا باشید. نکته اول اینکه تعرفه کالاها ممکن است فصلی تغییر کنند. نکته دوم اینکه در نقاط مرزی متفاوت، ممکن است نرخ تعرفه فرق کند. یعنی ممکن است کالایی در مرز مهران ارزانتر صادر شود تا همان کالا در مرز پرویزخان. در ادامه چند نکته درباره تعرفه گمرکی کالاها در عراق بیان میکنیم.
- مواد ساختمانی تعرفه بالایی دارند.
- مواد غیرنفتی فرآورده شده با تعرفه پایین ارسال میشوند.
- تعرفه مواد پلاستیکی پایین است
- تعرفه ظروف پلاستیکی بالاست.
مدارک لازم برای صادرات به عراق
مدارک مختلفی برای ارسال کالا به عراق مورد نیاز است که در زیر ذکر شدهاند.
- کارت بازرگانی برای فرد یا شرکتی که قصد ارسال کالا به عراق را دارد.
- مجوزهای مورد نیاز برای ارائه به گمرک ایران و وزارت صمت
- مجوز از سازمان استاندارد
- مجوز از سازمان بازرسی
- مجوز گواهی مبدأ کالا به زبان عربی یا انگلیسی که باید از اتاق بازرگانی اخذ شود.
- تهیه برچسب کالا به زبان عربی یا انگلیسی
- گواهی بهداشت و سلامت کالا و مهر حلال برای محصولات خوراکی
- گواهی استاندارد محیط زیست
- گواهی تولید کننده
- گواهی انطباق با استانداردهای کشور عراق COC
- فاکتور فروش به زبان انگلیسی و عربی
- پکینگ لیست
- بارنامه
- قرارداد حمل و بیمه
- دیتا شیت فنی و آنالیز محصول
- لیست اظهار کالا
- نامه از درخواست کننده واردات در کشور عراق
- تمامی مدارک حمل کالا
توجه داشته باشید که مدارکی که در بالا ذکر شد، به صورت کلی بوده و ممکن است برای برخی کالاها این مدارک متفاوت باشد، لذا قبل از اقدام به ارسال کالا ، از مجوزها و مدارک مورد نیاز کالای خود اطلاعات کافی داشته باشید.
مشکلات صادرات به عراق چیست؟
ارسال کالا به عراق نیز مشکلات خاص خود را دارد که در زیر برخی از این مشکلات ذکر شدهاند.
- بازاریابی مناسب و ایجاد یک استراتژی مناسب با بازارهای عراق
- پیدا کردن مشتری و اعتماد به مشتری و یا واسطهها
- دریافت مجوزهای مختلف برای کالا
- تهیه بسته بندی مناسب و صادراتی برای کالای مورد نظر
- فراهم آوردن وسیله حمل مناسب
- دریافت مبلغ قرارداد از مشتری
- قوانینی که هر روز در حال تغییر و اصلاح هستند.
- قوانین متفاوت در کردستان عراق و دیگر نقاط آن به دلیل حکومتهای متفاوت
جهت مشاوره رایگان برای نحوه صادرات محصولات به کشور عراق با مشاورین ما در ارتباط باشید.
09144130642
09142390922
بدون دیدگاه