سولفات سدیم یک جامد کریستالی سفید با فرمول شیمیاییNa2SO4  است که به عنوان نمک سدیم اسید سولفوریک در صنایع مختلف شناخته شده است. سدیم سولفات سالانه با تولید ۶ میلیون تن، یکی از عمده ترین مواد شیمیایی کالایی در جهان است. این ماده شیمیایی را می توان از نمک های طبیعی یا دریاچه هایی که حاوی مقادیر قابل توجهی نمک هستند، بازیابی کرد. در ادامه مقاله، توضیحات بیشتری در رابطه با این ماده و کاربردهای آن در صنایع مختلف ارائه می گردد.

سولفات سدیم چیست؟

این ماده، همانند سولفات آمونیوم یکی از پرکاربرد ترین مواد شیمیایی موجود در بازار است که به عنوان یک ماده معدنی، در طبیعت یافت می‌شود. همچنین از طریق برخی فرآیندهای صنعتی به عنوان یک محصول جانبی تولید می‌گردد. سدیم سولفات، بسیار پایدار است و در دمای معمولی نسبت به اکثر عوامل اکسید کننده یا کاهنده واکنش نشان نمی دهد.

تاریخچه سولفات سدیم

اولین بار فردی به نام یوهان رودولف گلاوبر در سال 1625 سولفات سدیم را از آب چشمه اتریش کشف کرد که شکل هیدرات آن را نمک گلوبر یا همان نمک معجزه آسا نامید. در قرن نوزدهم فرآیند Leblanc را به روش اصلی تولید سودا و یکی از فرآیندهای شیمیایی عمده در جهان تبدیل کرد.

مشخصات

مورد مشخصات
نام تجاری و صنعتی سدیم سولفات /sodium sulfate
نام دیگر نمک سدیم سولفوریک اسید
فرمول مولکولی NA2SO4
ظاهر جامد کریستالی سفید
نقطه اشتعال 800 درجه سانتی گراد
نقطه جوش 1429 درجه سانتی گراد
نقطه ذوب 884 درجه سانتی گراد
انحلال پذیری محلول در گلیسرول و نامحلول در اتانول

کاربرد‌‌های سولفات سدیم

1. شیشه

یکی از کاربردهای اصلی سدیم سولفات، در صنعت شیشه سازی و جلوگیری از به وجود آمدن حباب‌های کوچک هوا در فرآیند دمیدن به منظور قالب‌سازی شیشه می باشد. به همین دلیل، پنجره های خانه، شیشه خودرو، ظروف نوشیدنی و هر وسیله ای که با شیشه ساخته شود با کمک سولفات سدیم تهیه می گردد.

2.  تمیز کننده

از آنجایی که سولفات سدیم پاک کنندگی قوی دارد، به عنوان ماده اولیه در پودر لباسشویی و ظرفشویی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین، این ماده می تواند برای تمیز کردن سطوح روغنی مانند کف گاراژها کاربرد داشته باشد.

3.  کاغذ

یکی از رایج ترین کاربردهای سدیم سولفات که می توان به آن اشاره کرد، استفاده این ماده شیمیایی در کاغذسازی است. به عنوان مثال، برای کیسه های کاغذی در میوه فروشی، جعبه های مقوایی برای پیتزا، کارتن برای بسته بندی وسایل مختلف و … از این ماده استفاده می شود.

4.  منسوجات

سولفات سدیم نقش مهمی در رنگرزی منسوجات دارد؛ زیرا اجازه می دهد، رنگ ها به طور یکنواخت به کل سطح پخش شوند. همچنین، باعث مقاومت و استحکام پارچه می شود.

5.  داروسازی

یکی از موارد مصرفی این ماده شیمیایی قبل از عمل‌ جراحی، پاک‌سازی لوله گوارش است. البته، توجه داشته باشید که این ماده در کنار داروهای دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.

6. صنعت غذایی

بی سولفات سدیم به عنوان یک ماده افزودنی غذایی به مخلوط خمیرمایه کیک، فرآوری گوشت و جلوگیری از قهوه ای شدن محصولات تازه بریده شده، استفاده می شود.

7. آزمایشگاه

در آزمایشگاه، سولفات سدیم بی آب می تواند به طور گسترده به عنوان یک عامل خشک کننده بی اثر، برای حذف ناخالصی های آب در محلول های آلی استفاده شود. این ماده شیمیایی در مقایسه با عامل مشابه آن یعنی سولفات منیزیم کارآمدتر است اما کندتر عمل می کند و در دمای زیر 30 درجه سانتیگراد مؤثر می باشد.

بهره برداری از معادن سولفات سدیم 

برای استخراج سولفات سدیم از معادن، می‌توان طی یک فرایند و با هزینه‌هایی مشخص نسبت به این کار اقدام کرد و درآمدی متوسط روبه‌بالا را داشت.

سولفات سدیم در اثر واکنش‌های شیمیایی در طبیعت ساخته می‌شود و در خاک و آب ها وجود دارد. در فصل‌هایی که بارندگی وجود دارد، میزان سدیم سولفات افزایش می‌یابد و این ماده در خاک ته‌نشین می‌گردد و سپس آب موجود در مولکول‌های خود را از دست می‌دهد تا در نهایت دانه‌های سفیدرنگ آن در خاک در عمق ده تا بیست سانتی‌متری تشکیل می‌شود.

برای آنکه سولفات سدیم تشکیل شده استخراج شود، باید در ابتدا با دست لایه رویی را برداشت و سپس با تراکتورهای بیل‌دار نسبت به استخراج آن اقدام کرد. این ماده در کارخانه‌ها انبار می‌شود و طی فرایندی درصد خلوص آن را افزایش می‌دهند که در نهایت آن را برای استفاده صنایع مختلف آماده می‌کنند.

 

سدیم سولفات در پودر لباسشویی چه کاربردی دارد؟

سولفات سدیم ماده ای مهم در شوینده‌های لباس ‌شویی محسوب می شود. این ماده به گونه ای موثر موجب از بین بردن کثیفی ها و چربی ها از سطوح پارچه می شود. این ماده  علاوه بر افزایش قدرت پاک کنندگی محصول، موجب کاهش مصرف انرژی در چرخه‌ شستشو نیز می شود. کاربرد این ماده موجب حفظ ظاهر لباس به مدت طولانی تری شده و در عین حال برای پارچه و محیط شوینده ای ملایم محسوب می شود.

خواص سدیم سولفات در پودر لباسشویی

  1. موجب کاهش تجمع کف بر سطوح می شود.
  2. به کاهش تولید کف در هنگام مخلوط شدن با آب منجر می شود.
  3. با معلق سازی ذرات کثیفی در محلول موجب بهبود عملکرد شستشو می شود.
  4. شستشوی راحت تر و سریع تری را امکان پذیر می کند.
  5. رسوبات آب سخت را حذف می کند.
  6. سولفات سدیم در پودر لباسشویی، لباس ها را کاملا تمیز کرده و از سیستم لوله کشی در برابر تجمع رسوبات آب سخت محافظت به عمل می آورد.

مزایا سدیم سولفات در پودر لباسشویی

سولفات سدیم به ذرات کثیفی و چربی متصل شده و موجب شسته شدن راحت تر آن‌ها می شود. این ماده با کاهش تولید میزان کف در روی پارچه‌ به بهبود فرآیند شستشو کمک می کند. این مزایا سدیم سولفات در پودر لباسشویی را برای حفظ بهتر ظاهر پارچه‌ها و لباس ها مناسب تر می کند.

سولفات سدیم با تسریع فرآیند شستشو، موجب کاهش انرژی مورد نیاز برای شستشوی لباس ها می شود.

سولفات سدیم موجب کاهش مدت زمان حل شدن مواد شوینده در آب شده و این موجب تسریع فرآیند شستشو خواهد شد.

سازگاری با محیط زیست از دیگر مزایا کاربرد سدیم سولفات در پودر لباسشویی محسوب می شود.

سولفات سدیم توانایی بالایی در معلق سازی ذرات کثیفی طی فرآیند شستشو دارد. این مزیت موجب بهبود عملکرد مواد شوینده و شستشوی آسان لباس می شود. سدیم سولفات در پودر لباسشویی به راحتی به پارچه ها نفوذ کرده و با نفوذ به عمق الیاف، تمیزی و پاکیزگی را به ارمغان می آورد.

کاربرد سولفات سدیم  موجب کاهش میزان باقی مانده صابون در محلول شستشو و پارچه می شود.

مضرات سدیم سولفات در پودر لباسشویی

رعایت میزان و دستورالعمل مصرف سولفات باید درحین مصرف آن رعایت گردد. در غیر این صورت موجب سفت شدن یا تغییر رنگ لباس خواهد شد.

برخی از افراد ممکن است به سولفات سدیم حساسیت داشته باشند. بنابراین قبل از استفاده از محصولات شوینده به ترکیبات آن توجه نمایید.

همواره توصیه می شود که در خرید محصولات شوینده دقت نموده و از انواع دارای استاندارد استفاده نمایید.

قیمت سولفات سدیم

قیمت این ماده شیمیایی به عوامل مختلفی همچون خارجی یا ایرانی بودن، درجه خلوص، کارخانه تولیدی و … بستگی دارد. برای آگاهی از قیمت این ماده شیمیایی با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید.

خرید و فروش سولفات سدیم

از آنجایی که این ماده شیمیایی در شرکت های مختلفی تولید می شود، می تواند بسته به برندهای مختلف، کیفیت های متفاوتی داشته باشد. به همین دلیل، شما باید هنگام خرید سدیم سولفات آشنایی کاملی در این زمینه داشته باشید تا بتوانید محصولی با کیفیت بالا تهیه کنید. علاوه بر تشخیص کیفیت، شما باید بسته به کاربرد خود درصد خلوص این ماده را بدانید؛ زیرا هر صنعت درصد خلوص های متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرد. سولفات سدیم به صورت کیسه های 25 و50 کیلوگرمی و کیسه های جانبو 300 الی 700 کیلوگرمی به فروش می رسد.

برای تهیه سدیم سولفات مرغوب می توانید با شرکت کاسپین تجارت گنجینه همکاری های لازم را داشته باشید.

09144130642

09142390922

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *